Media
Mishandelde shetlander Netty liefdevol opgevangen in Eibergen
Tubantia | 29 januari 2015
Haar ene oog zit dicht, met het andere kan ze maar heel iets zien. Met haar ‘verfrommelde’ oren is ook iets aan de hand. En ze heeft volgens Edith Wiersma uit Eibergen al jaren een ontsteking in haar voorhoofd. De blinde, witte shetlandpony Netty is volgens haar zwaar mishandeld. „Als we tegen haar knie aantikken, tilt ze meteen haar been parmantig op. Dat is aangeleerd, waarschijnlijk in een circus.”
Tehuis
Netty wordt samen met shetland pony Nikky en fjord Animo sinds vorige week liefdevol opgevangen bij de Rainbow Riders Ranch aan de Kerkdijk in Eibergen. De drie verwaarloosde pony’s zijn afkomstig van een Amsterdamse paardenopvang, die er plotseling mee stopte. „Voor de meeste paarden was een nieuw tehuis gevonden. Ik zei: stuur de slechtste dan maar naar ons.”
Paardenhart
Zeventien paarden en drie pony’s lopen er inmiddels bij de opvang in Eibergen. Wat Edith drijft om zich zo belangeloos voor deze dieren in te zetten? „Pure liefde! Ik heb een paardenhart. Noem me een paardenfluisteraar, maar ik heb er iets mee. Ik praat met paarden, heb contact met ze. Het probleem is dat we tegen de grenzen van onze financiën oplopen. Zoveel paarden onderhouden kost veel geld. Wie ons wil financieel wil helpen, graag!”
‘Een paard moet zich paard kunnen voelen’
EIBERGEN – Ride. Zo luidt de afkorting van de Ruiter Informatie Dagen Eibergen. Het evenement wordt komend weekeinde voor het eerst gehouden op de Rainbow Riders Ranch van Edith Wiersma aan de Kerkdijk in Eibergen.
Ze wordt wel een paardenfluisteraar genoemd. Edith Wiersma vangt verwaarloosde paarden uit heel Europa op. Ze heeft bovendien een alternatieve kijk op het houden van de edele viervoeters. Komend weekeinde staat die visie centraal bij de eerste Ride: Ruiter Informatie Dagen Eibergen.
Natural horsemanship. Oftewel natuurlijk omgaan met paarden, daar gaat het om bij Ride. Twee dagen lang worden er tal van demonstraties en workshops gegeven over onder meer natuurlijke weidebeheer, zadelpassen, de paardentandarts, bitloos rijden, paddock paradise en natuurlijke hoefverzorging.
„Je moet paarden niet de hele dag in een stal van drie bij drie meter zetten. Ze horen de hele dag buiten samen met andere paarden te zijn. Een paard moet zich paard kunnen voelen”, aldus Edit Wiersma.
Lees een uitgebreide reportage in de Twentsche Courant Tubantia van woensdag 12 September 2012
Edith Wiersma-Arts bij één van haar zeventien paarden. “Pure liefde! Ik heb een paardenhart. Noem me een paardenfluisteraar, maar ik heb er iets mee. Ik praat met paarden, heb contact met ze, kan ze genezen?. Foto Michel Beskers